CATHERINE SIMPSON va dependre de les píndoles hormonals fins que va rebre la notícia que totes les dones temien

Als 54 anys, a Catherine Simpson (a la foto) se li va dir que havia de deixar de prendre la TRH.  L'escriptor amb seu al Regne Unit va ser diagnosticat amb un càncer de mama que va prosperar amb estrògens

Després de la biòpsia, l’espera va ser de 12 dies. Dotze dies sense fi de no saber. Dotze nits aterridores i sense dormir de por al pitjor. Vaig decidir no dir-ho a les meves filles, llavors de 24 i 22 anys, fins que no ho sabia del cert.

Al cap i a la fi, no hi havia cap grumoll. Sense dolor. Si no hagués estat per una mamografia rutinària, la meva vida seguiria navegant bé: tenia una memòria que sortiria, unes vacances a Itàlia per esperar. Però aleshores recordava l’expressió sombría de la consultora mentre prenia la mostra de teixit mamari i es refredava de cap a peus.

Em vaig obligar a mantenir-me ocupat: plegar rentar, cuinar, comprar, tasques domèstiques per distreure’m del terror que baixava cèl·lula a cèl·lula pel meu cos, em refredava la pell, em tensava l’estómac.

A la cita de resultats amb un metge diferent, recordo poc, excepte la confirmació del càncer. La meva ment es va enganxar a la paraula i vaig deixar d’acceptar molt més.

Als 54 anys, a Catherine Simpson (a la foto) se li va dir que havia de deixar de prendre la TRH. L’escriptor amb seu al Regne Unit va ser diagnosticat amb un càncer de mama que va prosperar amb estrògens

Més tard, Lizzie, la infermera de cura de mama, va aparèixer amb un fullet i va explicar que el meu càncer era “positiu d’ER”, la qual cosa significava que prosperava amb estrògens. El que també significava que havia de deixar de prendre la meva teràpia de reemplaçament hormonal. Immediatament, va dir: la TRH estava alimentant el meu tumor.

Va ser com un segon cop. De tornada a casa, vaig agafar les tauletes del prestatge de la cuina, però no vaig poder llençar-les. Sabia que mai podria agafar-ne un altre, però tampoc no podia suportar deixar-los anar. Tenia 54 anys i la TRH m’havia fet sentir normal de nou.

Feia deu anys que estava prenent tauletes després d’una menopausa precoç als 42 anys, i m’havien eliminat els sofocos, l’ansietat, la boira cerebral. Havien aturat els atacs de pànic i les palpitacions que interferien amb la meva capacitat per cuidar els nens.

Havia promès que si algun metge intentava treure’m la TRH, l’obtendria a Internet, marxaria a l’estranger, trobaria els diners per pagar-ho; Suplicaria, robaria o demanaria prestat per posar-hi les mans.

L’any 2008, quan em van prescriure THS per primera vegada, la menopausa precoç encara semblava un tema tabú. Em va semblar vergonyós, com si hagués fracassat en alguna cosa fonamental.

Em vaig sentir incòmode a la sala d’espera de la Clínica de Salut de la Dona d’Edimburg, massa jove per ser-hi per això, com si algú hagués premut el botó d’avançament ràpid de la meva vida.

Un estudi de 2019 al Lancet va informar d'un risc el doble del que es pensava anteriorment, cosa que suggereix que al voltant del 5% de tots els casos de càncer de mama al Regne Unit es deuen a la TRH

Un estudi de 2019 al Lancet va informar d’un risc el doble del que es pensava anteriorment, cosa que suggereix que al voltant del 5% de tots els casos de càncer de mama al Regne Unit es deuen a la TRH

Per tant, va ser un alleujament oferir-se una solució tan senzilla. Em va veure una metgessa gran i em va dir sense cap dubte que prendre TRH a la meva edat “no era diferent d’un diabètic que prengués insulina”.

Va dir que esperaria que el meu cos estigués produint aquestes hormones encara, però com que no ho era, tenia sentit prendre-les en forma de tauletes.

Era conscient de la investigació que vinculava la TRH amb el càncer de mama, però sabia que aquesta investigació era controvertida i vaig trobar que aquest metge experimentat, confiat i sense tonteria em tranquil·litzava. Va ser emfàtic sobre els beneficis de la TRH. Hi havia alguna cosa en els seus cabells ramificats i la seva cara fregada que feia que les seves paraules semblaven més certes, més dignes de confiança.

També em deia el que volia escoltar: que una tauleta podria aturar aquests horribles símptomes i protegir-me també els ossos, que ja m’havien dit que s’aprimaven amb l’osteoporosi. Aquell dia no es parlava del càncer de mama. Vaig sortir de la clínica amb la meva primera caixa de TRH i l’havia estat prenent des de llavors.

NAVEGACIÓ AL CAMP MINI HRT

Com afectarà prendre TRH el vostre risc de desenvolupar càncer de mama? La resposta encara està lluny de ser clara. Aquí us presentem les últimes troballes mèdiques…

Les troballes contradictòries en estudis recents han provocat confusió entre els que volen avaluar amb precisió el seu risc.

Un estudi del 2019 al Lancet va informar d’un risc el doble del que es pensava anteriorment, cosa que suggereix que al voltant del 5% de tots els casos de càncer de mama al Regne Unit es deuen a la TRH.

La investigació de la Universitat d’Oxford, que ara s’utilitza com a base dels consells per l’Agència Reguladora de Medicaments i Atenció Sanitària del Govern, va trobar 20 casos addicionals de càncer de mama per cada 1.000 dones, d’entre 50 i 69 anys, que van prendre la forma més comuna de TRH: estrògens combinats amb progestàgen diari – durant cinc anys. La xifra es va duplicar per a les dones que van prendre aquest règim durant deu anys.

Això va baixar, però, a un 14 addicional per 1.000 entre els que van prendre TRH seqüencial durant cinc anys, amb una pausa d’una setmana per mes de progesterona.

En conclusió, l’estudi també va trobar que un cert risc continuava durant més de deu anys després que es va aturar la TRH; i els mitjans mitjançant els quals es va administrar la TRH, mitjançant píndoles o per via transdèrmica com a gel, pegat o crema, no va fer cap diferència en el risc.

Un estudi del 2020 al British Medical Journal va ser més tranquil·litzador, ja que va trobar que per cada 10.000 dones amb TRH, unes 26 tenen probabilitats de desenvolupar càncer de mama com a resultat de la medicació, i els riscos van disminuir ràpidament després de deixar-lo.

Aleshores, quin és el consens? “No hi ha dubte que la TRH augmenta el risc de càncer de mama”, diu el professor Kefah Mokbel, cirurgià de mama principal del London Breast Institute de l’Hospital Princess Grace i cirurgià de mama consultor a l’Hospital St George de Londres.

“Però aquest risc no és molt gran i depèn de molts factors, inclòs el tipus de TRH que es pren. És àmpliament reconegut que la forma més segura consisteix en estradiol presa per via transdèrmica, juntament amb una progesterona micronitzada natural en una dosi intermitent. Prenent així durant cinc anys, una de cada 70 dones patirà càncer de mama com a resultat”.

Deu anys més tard, em vaig tornar a asseure cara a cara amb un metge, aquesta vegada el cirurgià que m’havia tallat el tumor de la mama i va enviar ganglis limfàtics per comprovar si el càncer s’havia començat a estendre.

Després d’un diagnòstic de càncer, és difícil absorbir informació; les cites són curtes, els metges estan ocupats, les preguntes són complicades; no saps el que no saps.

Així que aquesta vegada havia escrit les preguntes, en un ridícul quadern petit amb una coberta hologràfica que havia guanyat en un cracker. No tinc ni idea de què em va posseir per utilitzar-ho.

M’havia animat a rebre males notícies, però al final va ser bona; els ganglis limfàtics estaven clars i no hi hauria quimioteràpia. El meu tractament implicaria tres setmanes de radioteràpia i el fàrmac anti-estrògens tamoxifè, que prendria durant deu anys.

El cirurgià va imprimir una recepta perquè la portés a la farmàcia de l’hospital i, mentre tocava el seu teclat, vaig desxifrar una paraula al meu quadern de galetes brillants. Va dir: Per què?

‘Per què he rebut això?’ Li he preguntat.

Va fer una ganyota per indicar que no hi havia una resposta senzilla, i després va dir: “Estadísticament parlant, (va enunciar cada síl·laba), va ser l’HRT el que ho va causar, però no ho podríem demostrar mai”. Més tard vaig saber que hi havia un nom per a aquest tipus de coses: malaltia iatrogènica. Una malaltia provocada per la intervenció mèdica, perquè jo creia que tenia raó; era l’HRT.

Al cap i a la fi, no hi havia antecedents familiars de càncer de mama i feia deu anys que estava prenent el fàrmac; un període llarg que augmenta els riscos. Vaig sortir del consultori amb una barreja anticlimàtica d’adormiment i xoc.

Em vaig sentir borratxo.

Mentre esperava el tamoxifè, vaig comprar un cafè i vaig publicar a Facebook: No cal fer quimioteràpia i la radioteràpia s’hauria de fer per Nadal. Sagnant meravellós. Celebrant a la cafeteria…

Meravellós? Celebrant? Quines mentides grolleres diem a les xarxes socials.

A casa, vaig arribar al prestatge superior de la cuina i vaig trobar el paquet de TRH que no vaig suportar llençar. Aquesta va ser la droga que probablement em va donar càncer.

Vaig pescar el fulletó informatiu, una tira de paper fina com un teixit que, quan es va estirar, feia més de 3 peus de llarg. Com és habitual, hi havia una llista completa de possibles efectes secundaris: càncer d’ovari, càncer del revestiment de l’úter, coàguls de sang, malalties del cor, ictus, però encapçalant la llista hi havia càncer de mama.

“L’evidència suggereix que prendre una THS combinada d’estrògens-progestàgens i possiblement també només d’estrògens augmenta el risc de càncer de mama. El risc addicional depèn de quant de temps prengui TRH. El risc addicional es fa evident en pocs anys.

Hi havia un quadre ombrejat titulat “Comparar”, que deia: “Les dones de 50 a 79 anys que no prenen TRH, de mitjana de nou a 17 de cada 1.000 se’ls diagnosticarà càncer de mama durant un període de cinc anys. Per a les dones de 50 a 79 anys que prenen TRH amb estrògens i progestàgens durant cinc anys, hi haurà de 13 a 23 casos per 1.000 usuaries (és a dir, de quatre a sis casos addicionals).’

Mai havia llegit aquest fullet abans. Qui espera ser un dels quatre o sis casos addicionals de cada 1.000? Qui espera tenir tanta mala sort? Clarament no jo; sobretot perquè només tenia 44 anys quan vaig començar a prendre TRH, i tanmateix és obvi que algú ha de tenir tanta mala sort.

I si no jo, qui? Tan bon punt vaig deixar de prendre la TRH, els sofocos van tornar, però només eren un o dos al dia i suportables. Però després vaig començar amb el tamoxifè, que va obligar a desaparèixer els meus nivells d’estrògens, i va ser una història diferent.

Les dones de 50 a 79 anys que no prenen TRH, de mitjana de nou a 17 de cada 1.000 se'ls diagnosticarà càncer de mama durant un període de cinc anys.

Les dones de 50 a 79 anys que no prenen TRH, de mitjana de nou a 17 de cada 1.000 se’ls diagnosticarà càncer de mama durant un període de cinc anys.

Els rubors es van fer ferotges i gairebé constants. Van començar com una sensació als sins, una pressió al cap, un desplaçament i un picoteig al voltant dels ulls, un batec al paladar, tot això es va convertir ràpidament en una intensitat vertiginosa.

La calor ardent que s’arrossegava sobre el meu cos era aclaparadora i en un espai tancat (un seient d’un teatre o a l’autobús), la sensació d’ofec amenaçava un atac de pànic.

Vaig buscar en línia consells sobre els sofreccions: anar a dormir amb una camisa humida (una “cura” segurament tan dolenta com la malaltia), no ventilar ni treure capes. I el consell més coherent? Prendre HRT.

Un any després del meu diagnòstic de càncer, l’estiu del 2019, vaig anar a veure Kylie Minogue jugant amb el teló de fons del castell d’Edimburg.

Va pujar a l’escenari, un farcell d’energia i carisma, i va cantar i ballar durant una hora i mitja: tots els èxits, cinc canvis de vestuari i sense parar de ritme.

Es tractava d’una dona de 51 anys que li havien diagnosticat càncer de mama el 2005 i també havia pres tamoxifè. Tot i així, va brillar i va riure, i ho va fer tot amb tacons de tall d’or de 5 polzades. Em vaig preguntar quantes altres dones de la multitud havien patit càncer de mama i estaven allà per veure la Kylie com un talismà, com un encant que canta i balla que ens porta bona sort a tots.

Volia que el concert de Kylie fos un final feliç, però no ho va ser. Els efectes secundaris del tamoxifè encara eren infernals i jo estava cada cop més deprimit. Al final de la meva lligadura, vaig anar al metge de capçalera, que va dir que “el bé que calia fer” era posar-me una dosi baixa d’antidepressius.

Vaig quedar tan aclaparat per la seva comprensió que vaig començar a plorar. Els antidepressius m’han anat bé. No sóc antimedicament, tot i que la TRH és la causa probable del meu càncer.

Al cap de quinze dies després de prendre-los, els canvis violents de temperatura, l’ansietat sense fi, l’insomni, havien desaparegut. M’havien alliberat de la presó de tamoxifè.

El fet de ser diagnosticat de càncer al principi em va fer sentir disminuït, però avui sóc tot el que era abans. Quan em van dir que sortia de la HRT, em vaig sentir desconsolat, com si els meus dits enganxats estiguessin estimats des de la vora d’una bassa salvavides. Però estic refet; agraït per l’oportunitat de repensar el meu cos i la meva vida, de seguir vivint, de seguir aprenent.

  • Adaptat de One Body per Catherine Simpson (8,99 £, Saraband) © Catherine Simpson 2022. Per demanar una còpia per 8,99 £ (oferta vàlida fins al 22/08/22; P&P al Regne Unit gratuïts per a comandes superiors a 20 £), visiteu mailshop.co. Regne Unit/ llibres o truqueu al 020 3176 2937.

#CATHERINE #SIMPSON #dependre #les #píndoles #hormonals #fins #rebre #notícia #totes #les #dones #temien

Leave a Comment

Your email address will not be published.